Een belastbaarheidsonderzoek is relevant wanneer het gaat om ervaren beperkingen in de gezondheid en het functioneren. Een dergelijk onderzoek vindt dan ook plaats bij ziekteverzuim of bij reeds langer bestaande zorgen over belastbaarheid. Hierbij valt te denken aan frequent verzuim, observaties in het functioneren of bij stagnatie in de re-integratie.
Vanwege de aard van het onderzoek kiezen wij ervoor een dergelijk onderzoek in traject-vorm uit te voeren. Zo kunnen wij stapsgewijs samen met onze cliënt komen tot inzichten die verder reiken dan het klachtniveau, met als doel helderheid over duurzame inzetbaarheid.
Dergelijke trajecten worden altijd verzorgd door twee psychologen uit ons team, die vanuit eigen expertiseveld en ervaring samen met de medewerker komen tot een totaalbeeld.
Het standaard belastbaarheidsonderzoek bestaat uit een klinisch & gezondheidspsychologisch onderzoek en een arbeidspsychologisch onderzoek.
Vraagstelling en Doelstelling van het traject (volgens ons standaardprotocol)
Onderzoek en advisering naar:
a) persoonlijke algehele- en functionele mentaal emotionele belastbaarheid en stressweerbaarheid.
b) samenhangende (mogelijke) beperkingen t.a.v. van het gezond en effectief uitoefenen van de functie nu en in de toekomst.
A Centrale Vraagstelling:
Wat is de mentale belastbaarheid van betrokkene, te verbinden aan duurzame inzetbaarheid en het waar mogelijk vormen van een strategie gericht op het optimaal gezond en effectief functioneren in de toekomst.
B Klinisch Psychologisch onderzoek (ten behoeve van medisch dossier/arts).
C Arbeidspsychologisch onderzoek in relatie tot gezond functioneren
D Conclusie, Advies & Prognose
Middels integratie van de bevindingen zal de rapportage worden opgesteld waarin de conclusie, het advies en een prognose van belang voor het inzicht in de algehele en functionele belastbaarheid en de (verdere) vorming van het re-integratieproces en/of carrière.
Het samenvoegen van de onderzoeksresultaten kan een belangrijke basis zijn voor de discussie tussen bedrijfsarts, werkgever en werknemer voor wat betreft de mogelijkheden in de toekomst en het samen zoeken naar constructieve oplossingen.
Afhankelijk van de aangegeven zorgen en de vraagstelling kan het belastbaarheidsonderzoek worden uitgebreid met een neuropsychologisch onderzoek (bijvoorbeeld bij NAH, kenmerken van ziekten van de hersenen, vreemde of zorgwekkende gedragingen) of met een psychiatrische expertise (bijvoorbeeld bij signalen van psychische ziekte in engere zin).
Wij geven er de voorkeur aan om samen met de cliënt de managementrapportage nader toe te lichten in een rondetafelgesprek. Hierbij zijn aanwezig werkgever, werknemer en bedrijfsarts. Doel is om samen te komen tot een heldere en optimale strategie richting de toekomst.
Een dergelijke bijeenkomst vindt doorgaans plaats op locatie bij werkgever of arbodienst.
Heeft u een casus of vragen die u ons graag wilt voorleggen? Of bent u zelf uitgenodigd en heeft u vragen? Wij staan uiteraard graag tot uw beschikking.